Brocéliande, een sprookjesbos dat écht bestaat!
Je moet wel van een andere planeet zijn als je de avonturen van Harry, Frodo en Bilbo hebt gemist. De strijd tussen goed en kwaad is echter zo oud als de mens zelf. Al heetten Perkamentus en Gandalf in de donkere middeleeuwen gewoon Merlijn.
De oversteek van Britten naar Bretagne maakt dat we niet eens het Kanaal over moeten om de wereld van tovenaars en feeën te beleven. Moet je voor het graf van Koning Arthur in het Engelse Glastonbury zijn, dat van zijn wijze tovenaar bevindt zich in het bos van Brocéliande.
Het kasteel van Comper
Na de kroning van Arthur had Merlijn zich teruggetrokken in de nevelen van dit heilige woud. Hier ontmoette hij de fee Viviane, die hem met één van zijn toverspreuken voor eeuwig gevangen hield in een magische kring. Liefde maakt ook de wijsheid blind. Het graf van Merlijn, de bron van de eeuwige jeugd, het kristallen paleis op de bodem van het meer (enkel zichtbaar voor wie erin gelooft), je vindt het allemaal in en rond het kasteeldomein van Comper, in het departement van de Morbihan.
Nergens wordt de Arthurlegende beter verteld dan in het kasteel van Comper.
De legende van de Graal
Liefhebbers van het genre moeten sowieso richting Concoret. In het kasteel van Comper werd niet alleen Viviane geboren, het huisvest ook het vermaarde Centre de l’Imaginaire Arthurien. Het centrum houdt op een wetenschappelijke maar fascinerende manier het verhaal van Arthur en de Graal levendig bij het publiek. Geraak je snel in de ban van ridders, draken en andere ‘Monstres et Merveilles’? Dan zal je met open mond luisteren naar de verhalen onder één van de honderdjarige eiken. Al dan niet begeleid door een Keltische harp …
Château de Comper, een betoverend kasteel waar verbeelding en realiteit je meenemen naar de nevelen der tijden.
De poort naar het woud
De geheime poort naar het legendarische woud bevindt zich wat verder, in het dorpje Paimpont. Van zodra je de Porte des Secrets in de bijgebouwen van de oude abdij sluit, word je met passend klank- en lichtspel in de geheimen van het bos ingewijd. Hierna neemt de stem je mee op een imaginaire tocht langs heilige bomen en borrelende bronnen. Een belevenis op de grens tussen verbeelding en werkelijkheid. Niet te missen dus!
Na een bezoek aan de Porte des Secrets heeft het magische woud van Brocéliande geen geheimen meer voor jou!
Is het Paimpont of Huelgoat?
Even legendarisch en nóg feeërieker is het bos van Huelgoat in het departement van de Finistère. Net als dat van Paimpont is het een restant van het immense woud dat destijds Bretagne bedekte. Volgens sommigen bevindt het sprookjesbos uit de Arthurlegende zich niet in Paimpont, maar wel in Huelgoat. Bezienswaardigheden als de Grotte d’Arthur of het Gallo-Romeinse Camp d’Artus spreken dat alvast niet tegen.
Het bos van Huelgoat, een chaos van rotsblokken, al dan niet daar neergegooid door de reus Gargantua.
Een boze reus
Toch is het niet Arthur maar wel Gargantua aan wie we de rotswildernis te danken hebben. De inwoners van Huelgoat onthaalden de reus zo slecht, dat hij ze met rotsblokken op hun donder gaf. Een onstuimig verhaal dat ongelooflijk tot de verbeelding spreekt. Veel meer toch dan een droge verklaring, die het heeft over gestold magma en erosie.
Laat je fantasie maar eens los …
Nergens anders klopt het Keltische hart sneller dan in de bossen van Argoat. Eeuwenoude sagen en legenden vinden er de perfecte voedingsbodem. Als je erin gelooft, komen ze zelfs tot leven!
Praktische informatie
Overnachten
Meer info